3.4 RozpuszczalnośćIlość substancji, którą możemy rozpuścić w danej objętości rozpuszczalnika jest przeważnie ograniczona. Ilość ta zależy od budowy chemicznej substancji i rozpuszczalnika, a także od warunków fizykochemicznych układu (temperatury i ciśnienia). Maksymalna ilość substancji, jaką można rozpuścić w jednostce objętości rozpuszczalnika w danej temperaturze i ciśnieniu nosi nazwę rozpuszczalności. Rozpuszczalność wyrażana jest przeważnie w gramach substancji rozpuszczonej w 1 dm3 rozpuszczalnika lub gramach na 100 gramów rozpuszczalnika. Jeśli będziemy próbować rozpuścić większą ilość substancji niż wynosi jej rozpuszczalność w danych warunkach uzyskamy roztwór będący w równowadze z substancją nierozpuszczoną. Dla ciała stałego będzie to roztwór pozostający nad osadem na dnie naczynia. Roztwór pozostający w równowadze z substancją nierozpuszczoną nosi nazwę roztworu nasyconego. W tablicy 3.2 podano dla przykładu rozpuszczalność wybranych substancji w wodzie. Tablica 3.2
|
||||||||||||||||||||||||||||