3.4.1 Wpływ temperatury na rozpuszczalność Wpływ temperatury na rozpuszczalność substancji zależy od energii oddziaływania substancja rozpuszczona-rozpuszczalnik. Jeśli proces rozpuszczania jest procesem egzotermicznym (wydziela się energia cieplna) i można go opisać reakcją: (3.04)
Substancja + rozpuszczalnik wówczas zgodnie z regułą przekory dostarczenie ciepła poprzez zwiększenie temperatury powoduje przesunięcie równowagi (3.04) w lewo, a więc w kierunku mniejszej rozpuszczalności. Dla procesu rozpuszczania absorbującego ciepło (proces endotermiczny) opisanego równaniem: (3.05)
Substancja + rozpuszczalnik wzrost temperatury przesunie równowagę (3.05) w prawo. Rozpuszczalność będzie zatem rosła wraz z temperaturą. Rys. 3.4 przedstawia wpływ temperatury na rozpuszczalność wybranych soli w wodzie.
Rys.3.4. Wpływ temperatury na rozpuszczalność wybranych soli w wodzie. Można
zauważyć, że wpływ temperatury na rozpuszczalność poszczególnych soli
w wodzie, przedstawiony na rysunku 3.4 jest różny dla różnych soli.
Rozpuszczalność azotanów sodu i potasu rośnie wraz z temperaturą.
Rozpuszczalność chlorku sodu niewiele zależy od temperatury.
Rozpuszczalność siarczanu ceru maleje przy wzroście temperatury, a
rozpuszczalność siarczanu sodu osiąga maksimum przy temperaturze około
250C. To ostatnie zjawisko związane jest ze zmianą struktury
substancji ulegającej rozpuszczaniu, mianowicie
struktury siarczanu sodu. Przy niskich temperaturach (<250C)
mamy siarczan uwodniony
Przy wzroście temperatury rozpuszczalność większości gazów w wodzie maleje (rys.3.5).
Rys.3.5. Wpływ temperatury na rozpuszczalność azotu i tlenu w wodzie.
|